Press "Enter" to skip to content

Aparatele de măsură din laborator

Aparatele de măsură sunt un termen general pentru toate tipurile de instrumente necesare pentru operații în diverse laboratoare, sinteze și analize. Aparatele de măsură dintr-un laborator sunt expuse unor influențe chimice și fizice extreme și trebuie să furnizeze rezultate precise ale măsurătorilor, trebuie să aibă o durată lungă de viață și să asigure o siguranță pentru utilizator. Prin urmare, aparatele de măsura trebuie să fie de înaltă calitate și durabile pentru a îndeplini standardele înalte în tehnologia de laborator.

Instrumentele de laborator moderne au interfețe și, prin urmare, pot fi utilizate nu numai de către profesioniști, ci și de personalul neinstruit, datorită operării software-ului ușor de utilizat. Testate și echipate cu certificate ISO de calibrare, nişte aparate de măsură furnizează rezultate semnificative în cel mai scurt timp posibil. Aceste aparate de măsură pot fi livrate și cu certificate de calibrare (ISO). ISO este disponibil fie pentru comanda inițială, fie pentru recalibrare (de exemplu, anual).

Prima activitate legată de începerea unei noi stații de lucru de măsurare sau testare este achiziționarea unui dispozitiv adecvat.

Pregătirea unei specificări detaliate a unei comenzi necesită luarea în considerare a factorilor de mai jos:

  • Tipul măsurătorilor efectuate, adică va măsura operatorul.
  • Condițiile de exploatare şi anume condițiile ambientale necesare pentru testare și condițiile de exploatare necesare pentru echipament.
  • Caracteristicile metrologice, adică datele obținute de la producător cu privire la parametrii metrologici de bază ai echipamentului specific în raport cu cerințele așteptate (poate fi necesar să se stabilească cerințe suplimentare care nu sunt specificate de producător).
  • Alți factori (referințe, preț).

Exploatarea echipamentelor

Performanța corectă a măsurătorilor – fiecare operator dintr-un laborator, care efectuează măsurători, trebuie să se supună unei bune practici de laborator. În diferite laboratoare (de exemplu, măsurători farmaceutice, biotehnologice, analitice sau fizice) există reglementări specifice care definesc o bună practică de laborator. În unele cazuri, și în funcție de funcțiile de laborator, unele proceduri sunt elaborate de anumite ramuri industriale.

Un aspect important al aparatelor de măsură este reprezentat de condiţiile ambientale în care aparatele de măsura trebuie utilizate. Trebuie subliniat faptul că ar trebui să fie comandate aparate de măsură care să fie utilizate în condițiile specificate de producător. Această condiție este extrem de importantă, deoarece producătorul unui echipament poate garanta buna funcționare (adică caracteristicile metrologice) numai în condiții ambientale specifice. În majoritatea cazurilor, este specificat intervalul de temperatură pentru funcționarea corectă a echipamentului. În plus, producătorul poate specifica intervalul de umiditate.

Aparatele de măsura trebuie să aibă un calendar specific pentru calibrarea valorilor-cheie și a caracteristicilor deoarece acest aspect are o influență importantă asupra rezultatelor obținute. De asemenea, norma prevede ca, înainte de instalare în locația utilizatorului, aparatele de măsură să fie etalonate sau verificate pentru funcționarea corectă și pentru a îndeplini cerințele de laborator și dacă este compatibil cu normele și standardul valabil în laborator.

Fiecare aparat de măsură trebuie să aibă sub documentație sau cel puțin date care să includă:

  • Identificarea echipamentelor și a software-ului.
  • Numele producătorului, numărul de serie sau alte marcaje individuale.
  • Manualele de utilizare furnizate de producător, dacă sunt accesibile sau date privind localizarea acestora.
  • Datele, rezultatele și copii ale rapoartelor și certificatelor privind toate procesele de calibrare.

Astfel, puteţi găsi cele mai bune aparate de măsură şi personalul tehnic de unde decideţi să vă achiziţionaţi aparate de măsură vă va sfătui în ceea ce privește tehnologia de laborator. Inginerii și tehnicienii vor fi bucuroși să vă ajute cu aparatele de măsură.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *