Press "Enter" to skip to content

Alternarea alăptării cu alimentaţia bazată pe lapte praf – tot ce trebuie să ştie părinţii

La recomandarea medicului pediatru, neonatolog, sau a medicului de familie, se va alterna alimentaţia bebeluşului bazată pe lapte matern cu alimentaţia bazată pe lapte praf din cauza lactaţiei insuficiente, problemelor medicale, tratamentelor medicamentoase sau revenirii la serviciu, precum şi altor factori. Aceşti factori fac imposibilă alăptarea exclusivă a copilului şi obligă mămicile să introducă în meniul copilului biberonul şi formulele de lapte.

Ce trebuie să ştie părinţii despre alternarea alăptării cu hrănirea cu lapte praf?

Atunci când mămicile nu mai produc suficient lapte pentru a asigura nevoile nutriţionale ale copilului , când există probleme medicale sau profesionale, când mămicile urmează un tratament medical ce poate influenţa calitatea laptelui sau poate furniza copilului doze de medicamente nedorite, se recomandă introducerea în alimentaţie a biberonului cu lapte praf.

Mulgerea laptelui matern şi păstrarea lui în frigider sau în congelator nu este întotdeauna posibilă şi suficientă, iar trecerea de la alăptare la biberon se va face mai greu, cu multă răbdare, până când bebeluşul se obişnuieşte cu tetină biberonului, pentru că hrănirea cu biberonul presupune alte mişcări ale buzelor şi limbii copilului.

Cum se alternează alăptarea cu hrănirea cu lapte praf?

Specialiştii în domeniu susţin că oricât de grea ar părea alăptarea şi oricât de puţin lapte ar exista în sâni după naştere, indicat ar fi ca mămicile să încerce alăptarea el puţin câteva luni, şi abia după aceea să îl înveţe pe bebe la biberon. Dacă mămicile au alăptat de la naştere şi sunt nevoite să treacă pe formula de lapte praf, este important de ştiut că este indicat că primele dăţi când bebeluşul este hrănit cu biberonul să guste lapte praf amestecat cu lapte matern, astfel încât tranziţia să fie mai uşoară.

De asemenea, nu este indicat că mămicile să renunţe complet la alăptare în favoarea biberonului decât în situaţia în care nu mai au deloc lapte sau starea de sănătate nu le mai permite acest lucru. Atunci când mămicile se hotărăsc să începe alternarea alăptării cu laptele praf, se va introduce o singură masă de formula de lapte praf zilnic, timp de câteva zile, după care se va alterna câte o masă cu un biberon până când tranziţia este completă.

Hrănirea mixtă a bebeluşului – de unde ştii că nou-născutul se hrăneşte bine?

Nu este întotdeauna uşor că părinţii să afle dacă bebeluşul se hrăneşte bine şi cât mănâncă atunci când se hrăneşte la san, dar îşi pot da seama dacă ia bine în greutate. Verificarea greutăţii în fiecare săptămână de la naştere este recomandată, dacă părinţii au această posibilitate, de asemenea numărul scutecelor umezite zilnic trebuie să depăşească 6-7 scutece pe zi. Dacă bebeluşul nu ia bine în greutate, nu se hrăneşte suficient, nu udă destul de multe scutece, atunci cu siguranţă este nevoie de o hrănire mixtă cu lapte praf.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.