Press "Enter" to skip to content

Afecțiuni cardiace: tipuri, cauze și tratament

Bolile de inimă ucid, anual, milioane de oameni, fiind principala cauză de mortalitate la nivel mondial.  Inima este motorul organismului, având rolul de a pompa sânge oxigenat la nivelul tuturor organelor din corp. Acest motor începe să funcționeze încă din viața intrauterină, iar, pe parcursul vieții acumulează aproape 2,5 miliarde de bătăi. Atunci când inima încetează să bată, sângele oxigenat nu mai ajunge la organe și, în câteva minute, survine decesul. Astfel de incidente au loc, în general, pe fondul afecțiunilor cardiovasculare care se referă la o categorie vastă de boli ce afectează inima și sistemul circulator.

Cele mai frecvente boli cardiace

Patologia cardiovasculară este foarte vastă, însă, cardiologii spun că există câteva categorii de boli a căror incidență este foarte ridicată.

  • Boala coronariană – este boala care face, anual, circa 7 milioane de decese în întreaga lume. Afecțiunea apare la nivelul vaselor de sânge care alimentează miocardul. Acesta este cel mai puternic mușchi din organism, datorită căruia „bate inima”. Miocardul se contractă și se dilată permanent, iar, în momentul în care nu mai primește cantitatea necesară de sânge, se blochează și se produce infarctul miocardic. Inima se oprește, iar, dacă nu este repornită urgent prin manevre de resuscitare, în câteva minute se produce decesul.
  • Accidentul vascular cerebral – este pe locul al doilea în ceea ce privește mortalitatea, cauzând, anual, circa 6 milioane de decese. Accidentul vascular cerebral se produce atunci când un vas de sânge care irigă creierul se rupe sau se obturează.
  • Anevrismul de aortă. Aorta este principala arteră prin care sângele oxigenat este pompat de la inimă către întregul organism. Anevrismul apare atunci când la nivelul aortei se produce o dilatație. Netratată la timp, aceasta crește în dimensiuni ajungându-se în final la ruperea aortei. Rezultatul este o hemoragie internă extrem de puternică, hemoragie ce lasă pacientului șanse reduse de supraviețuire.
  • Tromboza venoasă profundă – în anumite condiții, la nivelul venelor picioarelor se formează cheaguri de sânge, care poartă denumirea de trombi. Aceștia se pot desprinde, fiind purtați de fluxul sangvin până la nivelul inimii, acolo unde riscă să blocheze vasele principale.
  • Boala cardiacă congenitală – este cauzată de malformațiile cardiace prezente încă de la naștere. Acestea determină funcționarea defectuoasă  a inimii, și, dacă nu sunt corectate chirurgical de la vârste fragede, pot duce la complicații grave și, chiar, la deces.

Cauzele bolilor de inimă

Acestea sunt de două feluri, mai precis cauze inevitabile și evitabile.

  • În prima categorie, intră factorii genetici, vârsta, sexul și rasa. Persoanele cu un istoric de boli cardiace în familie au o predispoziție mai mare pentru astfel de afecțiuni. De asemenea, riscul crește și odată cu vârsta, bărbații fiind mai predispuși decât femeile. S-a mai stabilit că afro-americanii și amerindienii fac parte din rasele în rândul cărora bolile cardiace au o incidență mai ridicată.

Cauzele care pot fi evitate sunt mult mai numeroase și țin în mare parte de stilul de viață.

  • Consumul frecvent de grăsimi saturate, alimente procesate, zahăr, sare, alimente tip fast-food, chipsuri, băuturi carbogazoase și energizante este unul dintre factorii importanți care duc la apariția bolilor de inimă
  • O altă cauză este hipertensiunea arterială, determinată de presiunea crescută a sângelui, ca urmare a îngustării vaselor sanguine. Este considerată  principala cauză a bolilor cardiace, denumită, la rândul său, „boala tăcută”, întrucât este asimptomatică.
  • Alte cauze evitabile ale bolilor cardiace sunt obezitatea, sedentarismul, diabetul zaharat de tip II, colesterolul LDL. Nu în ultimul rând, alcoolul și fumatul sunt vicii care duc la apariția acestor afecțiuni.

 Fiind vorba de o gamă atât de variată de boli, tratamentul diferă de la o situație la alta. Acesta poate fi atât medicamentos cât și intervențional și trebuie susținut prin adoptarea unui stil de viață mai sănătos, din care să elimini factorii de risc evitabili.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.