Press "Enter" to skip to content

3 mituri despre formula de lapte praf pentru bebelusi

Cand vine vorba despre hranirea bebelusilor cu formula de lapte praf pentru sugari parerile sunt impartite. O parte dintre critici vin de la faptul ca toata lumea spune ca alaptatul este mai bun. Este totusi formula de lapte praf daunatoare pentru bebelusi? Nu, desigur ca nu. Si, ca atare, nicio familie nu ar trebui sa se simta vreodata vinovata sau rusinata ca isi hraneste bebelusul cu lapte praf, mai ales ca exista diverse tipuri de astfel de formule pe care le puteti gasi pe elaptepraf.ro.

Formula de lapte praf a devenit „dusmanul numarul 1” si din cauza unor mituri. Iata cateva conceptii gresite despre laptele praf.

Mitul nr. 1: Bebelusii hraniti cu formula de lapte praf nu se ataseaza la fel de mult de mame

Desi este adevarat ca bebelusii alaptati experimenteaza contactul direct cu pielea mamei lor, asta nu inseamna ca bebelusii hraniti cu lapte praf nu se ataseaza de parintii lor. Ideea aceasta a aparut initial in urma unor studii vechi care sustineau ca pe termen lung legatura dintre un bebelus si mama va fi deficitara daca micutul nu este alaptat la san in primele ore de viata.

Specialistii contrazic astazi acest mit, spunand ca nu exista nicio dovada stiintifica care sa demonstreze asta. In realitate, sunt multe momente care sa faca bebelusul sa se ataseze de mama si tatal lor cand sunt hraniti cu biberonul. In plus, nu exista nicio piedica ca bebelusul sa simta contactul pielii mamei chiar si atunci cand sunt hraniti cu formula de lapte praf.

Mitul nr. 2: Formula de lapte praf este inferioara din punct de vedere nutritional laptelui matern

Exista diferente intre laptele matern si formula de lapte praf. Cu toate acestea, un bebelus obtine cantitatea necesara de nutritie. Continutul de proteine, energie, vitamine si minerale al formulelor de lapte praf a fost reglementat indeaproape inca din anii ’80. Orice formula aflata pe piata trebuie sa indeplineasca aceleasi cerinte nutritive pentru a raspunde nevoilor bebelusilor in crestere.

Cu toate acestea, exista o preocupare legata de suportul imunitar pe care il ofera laptele matern. Acesta este motivul principal pentru care pediatrii spun ca laptele matern este cel mai bun pentru bebelusi. Totusi, riscul de boli transmisibile, alergii sau alte afectiuni medicale sunt suficient de mici incat, formula de lapte praf sa nu constituie un risc. 

Mitul nr. 3: Formula de lapte praf duce la obezitate

Acest mit este unul complicat. Exista cateva dovezi care leaga formula de lapte praf cu riscul obezitatii la copii, dar asta nu se datoreaza niciunei componente a formulei. Mai degraba, este o problema parentala. S-a dovedit ca bebelusii care sunt hraniti cu formula de lapte praf ar putea fi supraalimentati de catre parinti.

O parte din aceasta problema poate fi limitata daca parintii sunt precauti in ceea ce priveste supraalimentarea bebelusilor. Nu este nicio dovada stiintifica ca un bebelus hranit cu lapte praf va fi obez.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.